sllikovnica

likovna kultura za osnovnu školu

Svet uobrazilje u likovnim delima


 

PitijaSnovi su svojim neobičnim predstavama intrigirali maštu ljudi.Nejasan i tajanstven sadržaj snevanog donosio je radost,ali i strepnju.

Vladari su odlazili u proročišta u potrazi za tumačenjem snova i savetima kako da razreše neku dilemu.

Po grčkoj mitologiji,Morfej,bog snevanja,dolazio je sa svojim bratom Fantasom u snove čineći ih neobičnim.Otuda se i do današnjih dana zadržala reč fantazija sa značenjem mašta ili uobrazilja.A bez mašte i maštovitih ljudi,koji su težili da svoje snove ostvare,ne bi danas bilo mnogih stvari i mašina.Mašta je često veliki pokretač kojim se mogu prebroditi i najveći problemi.

Fantazija je sposobnost da se mateijal dobijen opažanjem kombinuje na nove ,neobične načine i u nestvarne celine. Ona je preduslov svake stvaralačke aktivnosti i kreacije.

U svetu umetnosti,od najranijih dana civilizacije do današnjih dana,veliki broj dela u kojima mašta igra dominantnu ulogu. Fantazijska stvorenja

Sigurno vam je poznato da se u mnogim bajkama pojavljuju životinje koje govore i neobična ljudska bića sa samo naizgled ljudskim karakteristikama.Ona mogu da lete,da čitaju misli,da se nalaze i žive na mestima gde to nije moguće(kao čardak ni na nebu ni na zemlji itd).Ta bića mogu biti i hibridna,tj. Da spajaju nekoliko različitih-kao minotauri,kentauri,grifoni,sirene,svinge i puno vilinskih bića.Svi oni su našli svoje mesto i na umetničkim delima. 
Vrt uzivanja

Nadrealizam

Poseban pravac u umetnosti koji se rukovodi maštom i ljudskom podsvešću zove se nadrealizam.Najpoznatiji predstavnik ovog pravca je Salvador Dali.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Religiozno slikarstvo

Religiozno slikarstvo je često protkano fantastičnim motivima.


Advertisements

Single Post Navigation

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: