sllikovnica

likovna kultura za osnovnu školu

BOJA

BOJA

 

Napomena:

U ovoj oblasti naučićete sve o bojama,kako je vidimo,kako se dele i primenjuju.Sama oblast je podeljena na nekoliko delova,a svaki deo donosi određene zadatke koje treba da uradite.Ako imate neka dodatna pitanja ili nekih nedoumi- ca kako određeni rad treba da se uradi-razjasnićemo na času.

Ova oblast nam se prilično oslanja na prethodnu tako da vam preporučujem da obnovite najbitnije stvari vezane za svetlinu:odnosi svetlo-tamno,stepen svetline i zatamnjen- osti,gradacija svetlosti u odnosu na određenost izvora i tonske razlike.

 

Osnovne i izvedene boje

Svet bez boja bio bi tužan,siv i hladan.Ali,odakle dolaze boje?Kako one nastaju?

Sunce i svetlost koju nam ono daje,o kojoj najčešće i ne razmišljamo,otkriva nam tajnu boja.Svako od vas je nekada video dugu!Ona nastaje prelamanjem sunčevih zraka kroz sitne čestice vodene pare u atmosferi.Tada se bela(sunčeva) svetlost razlaže na svoje sastavne delove-boje od kojih je načinjena.Taj niz boja nazivamo spektar.

Duga

Naučni dokaz o sastavu sunčeve svetlosti i postojanju spektra dao je Isak Njutn.On je u svojoj laboratoriji dobio veštačku dugu propuštajući zrak svetlosti kroz prizmu i otkrio spektar od sedam boja-crvenu,narandžastu,žutu,zelenu,plavu,modru i ljubičastu boju.

prizmaprizma2

Efekat sličan Njutnovom eksperimentu često viđamo na donjoj strani CD-a,ukrasima od „štrasa“ ili dragom kamenju.

Fizika objašnjava svetlost kao jedan od oblika talasa u atmosferi,koje razlikujemo po talasnoj dužini i frekfrenciji.

Ali spektar boja se razlikuje kod fizičara i slikara.Slikari smatraju da spektar ima 6 boja,a da je modra samo posrednik između plave i ljubičaste i da nema toliki značaj da bi bila iskazana kao zasebna boja.

Njutn je svetlost razložio,ali taj proces može i da se obrne.Ako uzmemo sijalice u crvenoj,plavoj i zelenoj boji i ako ih sve preklopimo,dobićemo belu svetlost.Mešanje boja dodavanjem svetlosti zove se optičko mešanje boja.

mesanje svetlostimešanje svetlosti2

Ovakva priroda svetlosti  nam omogućava da u pozorištima i na koncertnim podijumima dobijamo najrazličitije efekte,koji na sceni stvaraju posebnu atmosferu.

Medjutim,mi na paleti ne mešamo svetlosti već pigmente.

pigmenti

Pigmenti su praškaste materije od kojih se dodavanjem raznih veziva prave tempere,vodene i uljane boje i svi ostali slikarski materijali.

Mešanje boja na paleti nazivamo mehaničko mešanje boja.

Pri mehaničkom mešanju žutu,crvenu i plavu ne možemo dobiti kombinacijom drugih boja,ali od njih možemo dobiti sve ostale.Zato njih nazivamo osnovnim bojama.

spektralni krugmešanje boja

U trouglu se nalaze osnovne boje.U spoljašnjem krugu su prikazane boje dobijene kombinacijama dve osnovne boje.

 

 

 

 

 

 

 

Boje dobijene kombinacijama dve osnovne zovemo izvedenim bojama.

ŽUTA + CRVENA = NARANDŽASTA

 

ŽUTA PLAVA = ZELENA

 

CRVENA + PLAVA = LJUBIČASTA

Primetili ste da do sada nismo pomenuli belu i crnu.To je zato što bela i crna nisu boje.Bela je puna svetlost ili zbir svih boja,a crna je odsustvo svetlosti.One nam služe da bi boje-hromatske tonove( grč. chroma-boja) posvetleli ili zatamneli.Mešanjem bele i crne nastaje siva (senka).Belu,crnu i sivu zovemo ahromatskim tonovima.

Zadatak:

1.Uzmite jedan CD.Usmerite na njega svetlo i polako ga okrećite u različitim pravcima.Posmatrajte do kojih promena dolazi u bojama.Koje se boje nalaze uvek jedna pored druge?

 2.Istisnite na paletu samo 3 osnovne boje.Pokušajte da njihovim mešanjem dobijete izvedene boje.Kada u tome uspete,dodavanjem crne i bele napravite što više svetlijih i tamnijh nijansi svake boje.Koristite često posudu za vodu i krpicu da bi četka bila čista za svaku novu nijansu.

Advertisements

Single Post Navigation

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: